In deze uitgebreide Elementor review lees je alles wat je moet weten of Elementor voor jou de juiste keuze is. Elementor is de meest gebruikte page builder van dit moment. Kun je met Elementor zelfs zelf een WordPress website bouwen? Het antwoord hierop is: ja!

Over Elementor

Wat is Elementor?

Elementor is een gratis page builder die je gebruikt als plugin. Hiermee kun je op een eenvoudige manier via een drag & drop-editor je website in elkaar zetten. Waar je voorheen aanpassingen maakte in de backend van WordPress en maar moest afwachten hoe dit eruit zeg, zie je met Elementor precies wat je aanpast. Elementor heeft het maken van websites dus een stuk eenvoudiger gemaakt.

Elementor is bovendien compatible met vrijwel ieder thema. Omdat Elementor zo eenvoudig in gebruik is, gratis is en op iedere WordPress installatie werkt, is het op dit moment de derde meest populaire plugin van WordPress.

Waarom Elementor?

Waarom Elementor kiezen?

De belangrijkste reden waarom je Elementor moet gebruiken is dat het erg gebruiksvriendelijk is en je geen ingewikkelde codetaal nodig hebt voor het maken en aanpassen van je website.

Er zijn natuurlijk meer pagebuilders zoals Divi, Visual Composuer en Oxygen beschikbaar voor WordPress. Toch werken geen van allen zo eenvoudig als Elementor. Hier ligt absoluut de kracht. Het drag & drop systeem van Elementor WordPress werkt zo eenvoudig dat écht iedereen hiermee aan de slag kan en een goed uitziende website in elkaar klikt.

Elementor in actie. Links zie je het Elementor paneel waarin je dingen wijzigt, rechts zie je alles direct aangepast worden.

Maar dit is nog niet alles. Er is meer…

Er zijn nog een aantal specifieke voordelen waarom je Elementor (Pro) zou moeten gebruiken:

Het gebruik van templates

Iedere sectie, pagina of element kan je eenvoudig opslaan als template. Mocht je deze dus op een andere pagina willen hergebruiken, zoek je dit template op en voeg je deze eenvoudig toe aan je pagina. 

Je kunt ook een ‘globale’ widget aanmaken. Dit is een widget die op meerdere plekken op je site terugkomt en je maar op één plek hoeft aan te passen. Iedere wijziging die je in deze globale widget doet, wordt vervolgens overal aangepast. Super ideaal.

Mobiele variant van je website

Normaal gesproken is het lastig te achterhalen hoe je website er op mobiele apparaten uit ziet. Je ontwikkelt vaak op desktop en niet op mobiel. Binnen Elementor heb je de mogelijkheden om ook te zien hoe je mobiele versie van je website eruit ziet. Vervolgens kun je zelfs wijzigingen doen die je alleen terug ziet op je mobiele website.

Het is zelfs mogelijk om onderdelen van je website in of uit te schakelen voor de desktop en mobiele varianten van je website. Kortom: ook hier heb je maximale flexibiliteit!

Globale kleuren en lettertypes

Iedere website heeft een bepaalde huisstijl met standaard kleuren en lettertypes. Binnen Elementor kun je deze kleuren instellen en globaal gebruiken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld voor je paragraaf teksten een standaard lettergrootte kunt instellen en voor al je headings/kopjes één en dezelfde kleur definieert. En ook dit is weer enorm simpel opgezet. 

Elementor heeft veel uitbreidingen

Elementor heeft van zichzelf veel basisfuncties, maar is nog veel verder uit te breiden. Sowieso is er Elementor Pro (hier later meer over), en heb je veel extra plugins die standaard functionaliteiten van Elementor verder uitbreiden. Met Ultimate Add-Ons for Elementor voeg je heel veel extra widgets toe, terwijl je met Elementor Header & Footer Blocks nu nog eenvoudiger je header en footer vormgeeft.

Elementor Pro vs Gratis Elementor

Elementor Pro vs Gratis Elementor

Elementor Pro is de betaalde uitgebreide versie van Elementor. Je moet het zo zien dat de standaard gratis Elementor plugin je voorziet van de basis die nodig is om pagina’s (en complete websites) te maken. Wil je echter meer geavanceerde functionaliteiten, extra onderdelen toevoegen en nog meer flexibiliteit? Dan is Elementor Pro absoluut aan te raden.

Met de basis Elementor plugin maak je eenvoudige pagina’s en websites en met Elementor Pro ben je in staat om op dezelfde eenvoudige manier nog fraaiere pagina’s en websites te ontwikkelen.

Features Elementor vs Elementor Pro

FeatureElementorElementor Pro
Drag & Drop EditorVV
Responsive EditingVV
Live EditingVV
Aantal widgets50100+
Theme Builder XV
Global EditingVV
Global ColorsVV
Global FontsVV
Custom CSS XX
Motion & InteractionsVV
Website Kits1090+
Designer Made TemplatesVV
WooCommerce Builder XV
Landing Page BuilderVV
Popup BuilderXV
Form BuilderXV
Dynamic Content XV
IntegrationsVV
Custom Code XV
Role Manager XV
Replace URLVV

Als we kijken naar bovenstaande features dan springen er een paar belangrijke uit. 

Zo heb je met Elementor Pro veel meer beschikbare widgets. Denk aan widgets om eenvoudig blockquotes toe te voegen, inhoudsopgaves te maken, prijslijsten, countdowns of pop-ups. De hele lijst met verschillen tussen de widgets vind je hier.

Een ander belangrijk verschillen tussen Elementor Pro en de gratis versie is dat je in de gratis versie niet je eigen templates kunt bouwen voor je thema. Dit is echt wel een krachtige functie, want dit zorgt ervoor dat je eigenlijk geen thema meer nodig hebt, of je bestaande nog éénvoudiger kunt wijzigen.

Als je een webshop in Elementor wilt maken, ook dan ontkom je er niet aan om Elementor Pro te nemen. Hierin zitten zoveel fijne functionaliteiten die niet in de gratis variant zitten, dat je wat mij betreft blind Elementor Pro moet aanschaffen.

Kosten Elementor Pro

Wat kost Elementor Pro?

Elementor Pro kost op het moment van schrijven $49,- per jaar (voor één site). Wil je Elementor Pro gebruiken op meerdere websites, dan kun je voor $199,- per jaar het Expert plan afnemen en kun je Elementor Pro op 2 websites installeren.

Pro Widgets

Elementor Pro Widgets

Elementor werkt met name zo eenvoudig omdat je met de handige drag & drop builder eenvoudig widgets kunt toevoegen aan je pagina’s. In de standaard gratis versie zijn er echt al enorm veel widgets beschikbaar die je helpen een basis webpagina vorm te geven.

In Elementor Pro zitten nog veel meer widgets die het nog eenvoudiger maken om fraaie pagina’s vorm te geven.

Omdat Elementor enorm populair is, zijn er ook veel uitbreiding gemaakt om nóg meer Widgets toe te kunnen voegen. Deze uitbreidingen zijn toe te voegen via plugins en zijn vaak gemaakt door derde partijen die niet gelieerd zijn aan Elementor zelf.

SEO Elementor

Elementor SEO

De SEO binnen Elementor is prima geregeld. Elementor werkt goed samen met de meest populaire SEO plugins zoals Yoast, Rankmath en SEOPress. Vaak hoef je Elementor niet meer te verlaten om aanpassingen te doen aan bijvoorbeeld je meta-title of je meta-description.

Ook geeft Elementor (Pro) je veel mogelijkheden om je pagina’s zo in te richten dat je veelgebruikte SEO best practices kunt toevoegen. Denk aan het toevoegen van sterren (reviews), het eenvoudig toevoegen van een breadcrumb of het aanpassen van de slug van webpagina’s.

Wanneer je echt vrij uitgebreid Elementor gebruikt, hier veel extra plugins voor installeert, en je je WordPress installatie dus wat zwaarder maakt, kan dit ten kostte gaan van je page speed. In de meeste gevallen is dit een marginaal verschil en hoef je je hier niet druk om te maken. 

Is snelheid absoluut belangrijk, dan raden we je aan om sowieso geen page builders te gebruiken.

Elementor Thema’s

Beste Elementor Themes

Er zijn enorm veel thema’s standaard geschikt voor het gebruik van Elementor. En dat is logisch want als je als thema-ontwikkelaar geen Elementor ondersteuning aanbiedt, gaat dit ongetwijfeld te kostte van de verkopen.

Toch is niet ieder thema even geschikt voor Elementor en zijn er thema’s die speciaal zijn ontwikkeld voor Elementor.

De meest bekende thema’s zijn:

Hello Theme

Het Hello Theme is één van de snelste Elementor thema’s van dit moment en staat bekend om zijn weinig code. Het Hello Theme is de ideale keuze voor ontwerpers, ontwikkelaars en iedereen die WordPress-websites maakt.

Astra Theme

Astra staat net als Hello bekend om het feit dat het echt een lichtgewicht Elementor thema is. Het Astra theme is echt gemaakt om naadloos te integreren met Elementor. Het fijne aan dit thema is ook nog eens dat je kunt kiezen uit verschillende gratis templates.

OceanWP

Het OceanWP thema is multifunctioneel en dus voor meerdere doeleinden te gebruiken. Je kunt er een webshop mee maken, een blog mee starten of een eenvoudige bedrijfswebsite. OceanWP is bovendien relatief snel en beschikt over veel standaard templates die je kunt gebruiken.

Website maken met Elementor

Website maken met Elementor Pro

Tijd om te kijken hoe je een website maakt met behulp van Elementor Pro. We gaan er even vanuit dat je al een domeinnaam en webhosting hebt, of eventueel de hosting van Elementor gebruikt.

WordPress installeren

Voordat je Elementor kunt gebruiken heb je een domein nodig waar WordPress op geïnstalleerd is. Veel webhosters bieden tegenwoordig een zogenaamde one-click-install aan waarmee je WordPress eenvoudig installeert. Raadpleeg je webhoster voor meer informatie.

Elementor Installeren

Elementor installeer je door deze als plugin toe te voegen aan je WordPress installatie. In je WordPress omgeving navigeer je naar plugins en kiest voor ‘Nieuwe plugin’. Je zoekt vervolgens op Elementor en installeert deze.

Elementor Pro is te downloaden via de officiële website. Na het afronden van je aankoop krijg je toegang tot het ZIP-bestand van Elementor Pro. Om Elementor Pro op je website te installeren, log je vervolgens in op je WordPress-dashboard met je gebruikersnaam en wachtwoord. 

Ga nu naar Plug-ins -> Nieuwe toevoegen. Klik op de knop ‘Plugin uploaden’ aan de bovenkant en selecteer het ZIP-bestand van de Elementor Pro die je zojuist van de Elementor website hebt gedownload. Je klikt nu op de knop ‘Nu installeren’ om Elementor Pro toe te voegen aan je WordPress installatie.

Gefeliciteerd, je bent al een heel eind op weg!

Logo, favicon en Titel instellen

Deze stap kan eventueel ook later, maar het is fijn om bijvoorbeeld alvast je logo te zien. Dit helpt ook in de volgende te ondernemen stappen. 

Het logo en de andere elementen vind je bij de Site-instellingen van Elementor. Je komt daar door eerst een willekeurige pagina met Elementor te wijzigen en vervolgens in het Widget Panel van Elementor links bovenin op het hamburgermenu te klikken.

Als je op Site instellingen hebt geklikt kun je onder het kopje Site identiteit je logo en beschrijvingen aanpassen.

Homepage aanmaken

Maak een nieuwe pagina (Pagina’s -> Nieuwe toevoegen) en wijzig deze met Elementor. Voeg een logische naam voor deze pagina toe: Homepage, Home, Voorpagina of iets anders relevants.

In het volgende scherm kun je eenvoudig een template kiezen waarop je jouw homepage wilt baseren:

Voilà, je hebt nu een volledig ingerichte homepage met blokken die je zelf eenvoudig met drag&drop kunt aanpassen.

Header & Footer

De header en footer zijn natuurlijk belangrijke onderdelen van je website. Ze verschijnen immers op iedere pagina. Met Elementor Pro kun je eenvoudig templates aanmaken voor je header en footer.

Navigeer naar de ingebouwde Theme builder van Elementor:

Hier zie je vervolgens al vrij snel waar je de Header en de Footer kunt aanmaken. Het fijne is dat je volledige controle hebt op welke pagina’s je deze toont en heb je bovendien weer veel keuze uit verschillende templates.

Theme builder

Nu je weet waar je de theme builder vindt, kun je je website verder uitbreiden. Via de theme builder van Elementor kun je ook je blog vormgeven of andere pagina templates aanmaken. 

Hier vind je meer informatie over het ontwikkelen van een website met Elementor.

Nadelen Elementor

Heeft Elementor ook nadelen?

Net zoals iedere andere software kunt ook Elementor zo zijn nadelen. Deze nadelen wegen absoluut niet op tegen de voordelen, maar het goed ze toch even te noemen.

  • Geavanceerde instellingen zijn alleen in de Pro versie beschikbaar
  • Page builders zoals Elementor kunnen bij verkeerd gebruik veel zware code toevoegen waardoor je website trager wordt
  • Mijn ervaring is dat Elementor niet altijd goed laadt, hierdoor moet je soms veel debuggen
  • Afhankelijkheid van een ‘derde’ partij. Als je gebruik maakt van de WordPress editor ben je minder afhankelijk van updates van een derde partij zoals Elementor

Wie tussen de regels door leest, merkt misschien wel op dat dit voor alle page builders geldt. De nadelen zijn wat mij betreft te verwaarlozen

Ervaringen Elementor

Wat zijn mijn ervaringen met Elementor?

Mijn ervaring met Elementor is over het algemeen heel erg postief. Ik gebruik het voor bijna alle website die ik inmiddels heb gebouwd (50+) en merk dat ik er steeds handiger mee wordt.

In het begin probeerde ik vooral met de gratis Elementor versie pagina’s en websites te maken, maar ik merkte toch al snel dat dit niet voldoende was. Elementor Pro aanschaffen duurde dus niet lang. Uiteindelijk absoluut geen spijt van gehad gezien ik het nog dagelijks gebruik.

De voordelen wat mij betreft:

  • Je hebt geen kennis van coderen nodig
  • Je ziet wat je aanpast
  • Responsieve wijzigingen ook goed zichtbaar
  • Je werkt op basis van templates
  • Vrijwel standaard inbegrepen bij ieder groot thema
  • Uitstekende support

Nadelen heb ik niet echt. Afhankelijk van hoe snel je hosting is kan de backend soms wat traag laden. Ook heb ik al regelmatig gehad dat de Elementor pagina-editor niet laadt omdat er bijvoorbeeld compatibiliteitsproblemen zijn met andere plugins en/of thema’s.

Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers?

Elementor kent veel voorstanders. Alleen al in de WordPress bibliotheek vind je veel positieve beoordelingen:

Elementor is een populair thema om over te schrijven en dit zie je ook terug in de vele reviews die op het internet te vinden zijn. Hierin valt op dat eigenlijk iedereen positief is. De meer die-hard ontwikkelaars en site speed specialisten zijn wat kritischer, wat natuurlijk te begrijpen is. Elementor komt met veel extra code, wat in veel gevallen helemaal niet nodig is.

Voor 99 van de 100 sites maakt dit echter niets uit en is Elementor een prima keuze om je website mee te bouwen.

Conclusie

Elementor Pro WordPress Review Conclusie

Met Elementor Pro in je gereedschapskist weet je één ding zeker: je kunt op een eenvoudige manier webpagina’s en websites maken. Elementor Pro combineert eenvoud met professionaliteit. Elementor Pro brengt het beste van meerdere werelden bij elkaar en zorgt ervoor dat ondernemers, bloggers of andere hobbyisten niet meer afhankelijk zijn van dure webdesign bureaus of opgezadeld worden met slecht uitziende zelfgemaakte websites. 

Voor de prijs hoef je het sowieso niet te laten, want voor een paar tientjes hoef jij je absoluut geen zorgen meer te maken of die professionele website er wel of niet komt.

Tags:

De Beste Software
Logo